نشتیفان شهر آسباد ها

عشق آخر
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان عشق آخر و آدرس habibdl.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





 

وجه تسميه :

وجه تسميه نشتيفان به علت شدت بادهاي موسمي در اين روستا است و لااقل شش قرن است که به اين نام خوانده مي شود و چون در معرض طوفان هاي بسيار شديد بوده و در ابتدا به آن « نيش طوفان » و کمي بعد « نشتيفان » و هم اکنون نشتيفان مي گويند .

همچنين يکي ديگر از علل اين نامگذاري بعلت آسياب هاي بادي فراواني است که در آن وجود دارد که به فرم وفن ويژه اي ساخته شده است که مطئناً از ابتکارات صنعتي همين مردم مي باشد . آسياب هاي موجود که نمودار کامل يک صنعت ناوابسته اين ديار مي باشند داراي قدمتي ديرينه است . حداقل مردهاي کهن سال اين شهر ياد نمي دهند که اين آسيابها در زمان آنان ساخته شده باشد و صاحبان آنها اظهار مي دارند که از طريق ارث از پدرانشان مالک آن ها شده اند .

موقعيت جغرافيايي :

نشتيفان با طول جغرافيايي َ10 و 60 و عرض جغرافيايي َ26 و 24 در فاصله 20 کيلومتري شهرستان خواف در حاشيه اراضي پست که به کوير منتهي مي شود در شيب ملايم يکي از آبرفتهاي رود کال شور قرار دارد .

از شمال به کوههاي باخرز و از جنوب به روستاب بياس آباد ، محمد آباد ، بهدادين و از شرق به روستاي برآباد و شهر سنگان و از غرب به اراضي کلاته ها منتهي مي شود .

محدوده قانوني آن بر اساس نقشه ترسيمي 8/14239 هکتار ، مساحت منابع آن 05/138339 هکتار و بقيه آن به ميزان 742/400 مستثنيات قانوني مي باشد .

فاصله نشتيفان از مرکز استان km 317 و فاصله آن تا مرز افغانستان km 30 است .

جاده تربت حيدريه تايباد از فاصله 4 کيلومتري شمال نشتيفان مي گذرد .

در سه راهي نشتيفان جاده قاين از آن جدا مي شود . منطقه مسکوني روستا در 3 تا 4 کيلومتري اين جاده قرار دارد و اين تنها جاده آسفالته ي است که از کنار نشتيفان مي گذرد و در واقع راه ورودي آسفالت روستا است .

 

 

 

آب و هوا :

نشتيفان به علت قرار گرفتن در حاشيه کوير و بارندگي بسيار کم از آب و هواي گرم و خشک برخوردار است .

تابستان هاي آن طولاني و سوزان و همراه با بادهاي موسمي 120 روزه و زمستانهاي آن سرد و خشک است . ماه تير گرم ترين ماه سال است و از اوايل آذر هوا کم کم روبه سردي مي گرايد و در بهمن سردي هوا به بيشترين حدش مي رسد . ميزان بارندگي سالانه بين 100 تا 200 ميليمتر نوسان مي کند .

مشخصات اقليمي – دما :

هوا در زمستان بيشتر اوقات معتدل است و فقط اندکي از فصل سرما در اين منطقه سرد و يخبندان مي شود . و معمولاً شيبهاي زمستاني سرد و خشک و روزها معتدل است . تابستان هاي آن گرم و سوزان که گاهي درجه حرارت به 50 درجه سانتيگراد مي رسد و اگر بادهاي 120 روزه نبود گرماي اين منطقه طاقت فرسا بود . اختلاف درجه حرارت در زمستان 7 درجه سانتي گراد زير صفر تا 20 درجه بالاي صفر مي رسد . و در تابستان ها اين اختلاف درجه گاهي از 5 درجه بالاي صفر تا 27 درجه بالاي صفر در تغيير است .

 

بادها :

بدليل اهميتي که آسيابادها در گذشته در معيشت مردم داشته است توجه به بادها از اهميت خاصي برخوردار مي باشد . روستاي نشتيفان به لحاظ نحوه توسعه خود ( شمال غرب جنوب شرق ) دقيقاً عمود بر جهت وزش بادهاي 120 روزه قرار دارد . براي اين که بخش قديمي روستا نسبت به ديگر سطوح اطراف تا حدي پست تر است ، بادهاي شمال شرقي از سرعت بيشتر در حاشيه روستا برخوردار مي شوند که تاثير زيادي بر انرژي کسب شده از سوي آسيابادها مي گذارد .

مهمترين بادهايي که به نظر مردم روستا شناخته شده مي باشد عبارتند از : بادهاي 120 روزه ( شمال شرقي ) : اين بادهاي معروف که اهالي به آن ها باد کوه يا سياه باد مي گويند . بدليل چرخش آسيابادها در گذشته از اهميت زيادي برخوردار بوده است . باد 120روزه سيستان در دوره گرم سال يعني از 15 خرداد تا 15 مهر ماه به مدت 120 روز از ارتفاعات شمال شرقي ايران به سرزمينهاي جنوب شرقي ايران مي وزد که تاثيرات عمده از خود برجاي مي گذارد .

مشخصه اصلي اين بادها يعني تداوم زياد و سرعت ، بهره گيري از اين باد را امکان پذير ساخته است . سرعت زياد که گاهي 120 کيلومتر در ساعت مي رسد نيروي زيادي ايجاد مي کند که در صورت مهار آن انرژي زيادي در اختيار مردم قرار مي گيرد . آسيابادها بر همين مبنا ايجاد گشته اند تا علاوه بر نشان دادن توانايي هاي بشر مشکلات زندگي او را کاسته و آرامش و آسايش او را فراهم سازد . به هر جهت مهمترين و پر اهميت ترين جريان هوايي در منطقه همين بادهاي 120 روزه است که همه زواياي زندگي ساکنين اين منطقه را تحت تاثير قرار داده است .

بادهاي فراه ( فره ) : از طرف شرق مي وزد و بادي است ملايم و مفيد که در زمستان سبب گرمي و لطافت هوا مي شود و به بادهاي باران آور معروف است .

باد نيشابور : چون جهت وزش اين بادها از طرف نيشابور است به باد نيشابور معروف است . وزش اين باد از سمت شمال به جنوب است که موجب سردي هوا و پراکندگي ابرها و کم بارندگي در منطقه مي گردد . وزش اين باد همراه سرماي خشک و طاقت فرسا است .

بادهاي جنوب غربي : بادهايي مفيد بوده و باران آور مي باشد .

باد گاوبند : از شمال مي وزد و بادي خنک و سرد است .

باد کوه : اين باد در فصل زمستان از سمت شرق به غرب است و چون از کوه مي وزد باد سرد و سرمازايي است . گاهي که شدت اين بادها زياد مي شود به سيه باد مشهور است .

ميزان بارندگي :

نشتيفان به علت واقع شدن در حاشيه کوير و منطقه کم باران ايران از ميزان بارندگي کمي برخوردار است . و اين بارندگي بيشتر به صورت باران بوده و به ندرت در اين منطقه شاهد باريدن برف هستيم و اگر هم ببارد خيلي اندک است . ميزان بارندگي سالانه بين 100 تا 200 ميليمتر است .

 

 

علايم بارندگي و حرکت ابرها

هر گاه در اين منطقه ابر سياه از سمت قبله يعني غرب و يا از سمت جنوب حرکت نمايد بارندگي بوجود مي آيد و لذا هيچ وقت ديده نشده است که ابر سياه و تيره از طرف شمال و يا شرق حرکت نمايد و بارندگي به وجود نياورد .

تعيين ميزان خشکي :

ميزان خشکي را چنان چه بخواهيم با فرمول کوپن    kopen محاسبه مي کنيم ( P ميزان بارندگي و r انتشار و شدت بارندگي در فصول مختلف و t ميزان درجه حرارت ساليانه بر حسب درجه سانتيگراد مي باشد . ) وضعيت مقابل بدست مي آيد .

بنابر اين ضريب خشکي شهر عدد 12/0 مي باشد . با توجه به اين که هر قدر ضريب خشکي کمتر باشد ناحيه خشک تر خواهد بود . بنابراين آب و هواي نشتيفان خشک است . با فرمول مارتين ( فرمولي در جغرافيا ) عدد 5/8 به عنوان خشکي بين 5 تا 10 باشد معرف آب و هواي بياباني است . به هر حال با هر دو فرمول نشتيفان را با آب و هواي بياباني مي توان معرفي کرد .

بررسي فشار هوا

فشار هوا در فصل سرد 9/143 ميلي بار است که حداکثر فشار در نيمه اول آذر ماه ، 684 ميلي بار است و کمترين ميزان فشار در تير ماه است که 7/56 ميلي بار است . بطور کلي مي توان گفت که متوسط درجه حرارت 5/8 درجه سانتيگراد و حداکثر مطلق رطوبت 69 درجه سانتي گراد است و حداقل رطوبت 5/5 درجه سانتيگراد است .

 

دامداري و دامپروري در نشتيفان

پرورش گوسفند و بز : آنچه در مورد دامپروري نشتيفان مي توان گفت اين است که پرورش دام به شيوه روستايي است . البته به تازگي روش صنعتي هم رو به رشد است . کشاورزان در کنار کارهاي زراعي و باغداري خود تعدادي دام هم در خانه ها نگهداري مي کنند و در پرورش آن ها از انواع خوراک هاي غني شده هم استفاده مي کنند . البته در اوايل بهار که دشت هاي اطراف از علوفه هاي کمي برخوردار است بصورت گله هاي کوچک اشتراکي دام ها را به دشت هاي اطراف مي برند و اين مراتع فاصله زيادي از نشتيفان ندارند . دام ها صبح به چراگاه برده مي شوند و غروب بر مي گردند . هدف از نگهداري گوسفند و بز به اين روش تامين گوشت خانواده و مصارف خانگي است که مازاد بر مصرف هم به فروش مي رسد .

پرورش گاو : پرورش گاو با دو هدف انجام مي شود . اول : بدست آوردن شير است که در خود شهر مصرف مي شود و مازاد به شهرستان خواف فرستاده مي شود . دوم : بدست آوردن گوشت به شيوه نوين است . در اين روش از مواد غذايي غني شده و داروهاي شيميايي و نژاد گوشتي خاصي استفاده مي شود که پس از حدود يک سال نگهداري به وزن مطلوب مي رسد و مي تواند يکي از منابع ثروت در آينده باشد .

پرورش طيور

پرورش طيور در نشتيفان شامل پرورش مرغ گوشتي و تخمي مي شود .

امروزه از تعداد مرغ هاي خانگي که براي توليد تخم مرغ نگهداري مي شده اند کاسته شده است و به جاي آن مردم به پرورش مرغ گوشتي روي آورده اند . پرورش مرغ گوشتي در يک مرغداري صنعتي که کمي جدا از محل سکونت است انجام مي شود . اين مرغداري ظرفيت 4000 قطعه مرغ را دارد . علاوه بر آن حدود 5/2 درصد از اهالي شهر به پرورش مرغ گوشتي مشغول مي باشند . آن ها با اجاره کردن مرغداري در نقاط مختلف مثل : تربت حيدريه ، نيشابور ، قوچان و مشهد به اين کار ادامه مي دهند .

حمل و نقل بار :

حمل و نقل بار در نشتيفان به گذشته هاي دور بر مي گردد . از قديم الايام مردم نشتيفان مردمي تاجر پيشه بوده اند و با استفاده از شتر بار و کالاهاي تجاري را به روستاها و شهرهاي دور و نزديک مي برند . آنها محصولاتي از قبيل نخود ،گندم ، جو ، پشم ، کرک ، ادويه ، قند و ... به مناطق همجوار و حتي مناطق دور دست مثل زاهدان ، زابل ، بندرعباس و حتي شهرهاي مرزي افغانستان و پاکستان مي بردند و محصولاتي از قبيل خرما و ساير مايحتاج نشتيفان و همچنين نيازمنديهاي ديگر نواحي همجوار را تامين مي کردند . به طوري که اقوامي که در گذشته کاروانهاي شتر داشته اند امروزه از بزرگ ترين کاميون داران هستند و در واقع نشتيفان امروزه همان نقشي را دارد که در گذشته داشته است . با اين تفاوت که در گذشته از شتر استفاده مي کرده و امروزه با پيشرفت تکنولوژي از کاميون استفاده مي کنند . اولين کاميون در سال 1330 وارد نشتيفان شد و در حال حاضر شهر نشتيفان با تعداد زيادي کاميون حرف اول را در حمل و نقل منطقه مي زند .

حدود 25 درصد از مردم نشتيفان از راه رانندگي و کاميون داري امرار معاش مي کنند . هم اکنون حدود 200 دستگاه انواع کاميون و تريلي در شهر نشتيفان وجود دارد . براي سازمان دهي وضع رانندگان ابتدا سه شرکت حمل و نقل به نام هاي طوفان کوير ، دل نمک و بهمن در نشتيفان شروع به کار کردند . اما فقط شرکت طوفان کوير توانست به کار خود ادامه دهد و هم اکنون تنها شرکت حمل و نقل فعال در نشتيفان است .



[ دو شنبه 18 دی 1391برچسب:, ] [ 8:22 ] [ حبیب الرحمان صبوری نیا ]

درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید! منتظر نظرات گلتون هستم!
آرشیو مطالب
امکانات وب

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 59
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 59
بازدید ماه : 59
بازدید کل : 35987
تعداد مطالب : 32
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1




Upload Music

<-PollName->

<-PollItems->

آمار وبلاگ:

بازدید امروز : 59
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 59
بازدید ماه : 59
بازدید کل : 35987
تعداد مطالب : 32
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1



کد کج شدن تصاوير

دانلود فایل